Veteranen In Aktie - Noel Damen

Martin Faas zwemt voor Noël Daalman

Op zondag 29 augustus zou Martin Faas samen met honderden zwemhelden de Amsterdamse grachten ingaan om geld op te halen voor onderzoek naar de zenuwspierziekte ALS. Helaas heeft de organisatie moeten besluiten om, net als vorig jaar, het mooie zwemevenement af te gelasten. Dit vanwege de vernieuwde coronamaatregelen vanuit de overheid.

De challenge #natpakvoorALS greep Martin Faas dus aan om toch die 2000 meter te zwemmen. Niet in Amsterdam maar in Rotterdam. De 29ste zwom hij in de Rotte de 2 km. Het rivier(tje) de Rotte waar Rotterdam zijn naam aan te danken heeft. Om 13.00 uur ging hij te water. Begin- en eindpunt was de Prinses Irenebrug. De brug tussen de Terbreggeweg en de Molenlaan in Rotterdam. Naast dat hij zwem voor de stichting ALS zwem hij ook voor en namens Noël Daalman.

Als veteraan is Martin Faas meerdere malen uitgezonden geweest naar oorlogs- en crisisgebieden. Zo ook in 1996 met het 17de Mechbat. GFPI B-team naar Bosnië. In hun “Zwijnenpeloton” hadden zij een 25mm schutter: Noël Daalman. Deze Rotterdammer was er eentje van “niet lullen …… maar poetsen”. Positief, gepast eigen initiatief, nooit te beroerd op een stapje extra te doen, sportief en een heel prettig persoon in de omgang. Na vele jaren binnen de Landmacht gedient te hebben, stapte Noël de burgermaatschappij in. Ook daar deed hij datgene waar hij goed in was. Net als toen hij militair was. Tot het moment dat hij 12, 13 jaar geleden last kreeg van ……………….. Na vele onderzoeken kwam de diagnose: de zenuw-spierziekte ALS.

Al jarenlang zit Noël gekluisterd aan zijn rolstoel. Maar zijn “babbel” en zijn positieve instelling is hij nog niet verloren. Voor en namens hem wil Martin Faas, als geboren Amsterdammer, de Amsterdam City Swim nogmaals zwemmen. En natuurlijk voor de stichting ALS om geld in te zamelen voor onderzoek naar genezing van deze kolere zenuw-spierziekte.

Jordy Hilt van Veteranen In Aktie heeft zich ingezet om vervoer te regelen voor Noël, zodat hij de hele zwemtocht in de Rotte van dichtbij kon meemaken. De wederom geweldige foto’s zijn gemaakt door Funcksterrshoots Photography